Ubój koni rzeźnych
W naszej rzeźni prowadzimy ubój koni i sprzedajemy koninę. Zapraszamy do współpracy i dostaw hodowców z regionu i nie tylko, oferujemy satysfakcjonujące warunki.
Naszym najważniejszym celem w produkcji mięsa jest jego jakość. Dlatego dbamy, by pracownicy zajmujący się ubojem koni rzeźnych mieli odpowiednią wiedzę i kwalifikacje. Dzięki temu efektem ich pracy jest wysokiej jakości konina. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Ubój z konieczności koni i innych zwierząt parzystokopytnych
Choć prawo dopuszcza możliwość przeprowadzenia uboju z konieczności koni, warto kiedy to tylko możliwe, oddać zwierzę do rzeźni. Jeśli jednak sytuacja na to nie pozwala, na przykład uraz zwierzęcia uniemożliwia transport, możliwe jest przeprowadzenie uboju koni z konieczności. Takie rozwiązanie jest możliwe także w przypadku uboju kóz, owiec, świń czy krów. Przeprowadzając ubój z konieczności:
- należy skontaktować się z weterynarzem, który potwierdzi taką możliwość;
- trzeba ustalić z rzeźnią kwestię przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia;
- urzędowy lekarz weterynarii musi ocenić przydatność mięsa do spożycia;
- powiatowy lekarz weterynarii musi przeprowadzić badanie przedubojowe i wystawić świadectwo;
- ubój z konieczności powinna przeprowadzić osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje.
Współpraca z ubojnią jest więc wskazana także w przypadku uboju z konieczności. Tylko w rzeźni ubój zostanie przeprowadzony w specjalnych warunkach z odpowiednim zapleczem higienicznym i technologicznym. Zapewniony zostanie też profesjonalny rozbiór mięsa na elementy kulinarne.