Ubój bydła w naszej rzeźni

Prowadzimy przemysłowy ubój bydła z zachowaniem wszelkich zasad higieny i z poszanowaniem zwierząt. Spełniamy warunki Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.

Nasza ubojnia wyposażona jest w nowoczesne urządzenia i automatyczne linie technologiczne, dzięki czemu ubój żywca wołowego i proces produkcyjny przebiega sprawnie i profesjonalnie. A jego efektem jest pyszna i świeża wołowina, która ma już wielu koneserów wśród naszych okolicznych i dalszych odbiorców.

 

Co trzeba wiedzieć, sprzedając bydło do rzeźni?

Hodowca może sprzedać bydło na ubój bezpośrednio w rzeźni, ale może też skorzystać z pomocy pośrednika. Najważniejszym aspektem sprzedaży żywca wołowego na ubój jest rozliczenie. Może odbywać się na podstawie wagi żywca lub wagi poubojowej (na podstawie masy i klasy tusz). Waga żywca jest najczęstszym sposobem na ustalenie ceny na skupie bydła. Na cenę ma wpływ wartość rzeźna zwierzęcia (zwłaszcza udział elementów kulinarnych).

Ubój żywca wołowego trzeba zgłosić najpóźniej 12 godzin przed ubojem, warto bydło także wcześniej odpowiednio przygotować. Trzeba sprawdzić, czy każda sztuka ma w uszach obydwa kolczyki – musi je mieć zgodnie z obowiązującymi przepisami. Konieczne jest też oddanie paszportu bydła i wypełnienie druku „łańcucha pokarmowego”, gdzie wpisuje się dane właściciela, informacje na temat stosowanej paszy i ewentualnego leczenia. Wcześniejsze przygotowanie dokumentów i samego bydła na ubój pozwoli oszczędzić czas i pomoże w udanej sprzedaży w rzeźni.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.