Skup bydła i żywca wołowego

Prowadzimy skup żywca wołowego. Dla naszych dostawców mamy atrakcyjne ceny i korzystne warunki współpracy.

Skupujemy:

  • bydło,
  • cielęta.

Efekt końcowy naszej pracy to pierwszej klasy mięso:

  • wołowina,
  • cielęcina.

Sprzedajemy głównie wołowinę, nasza produkcja nie ogranicza się jednak tylko do tego rodzaju mięsa. Zajmujemy się także ubojem koni, kóz i owiec.

Bydło w przeważającej większości hodowane jest dla mięsa. Warto więc, aby producenci żywca wołowego znali zasady skupu i współpracowali z ubojniami. Pozwoli to na pozyskiwanie mięsa, które będzie odpowiednie dla potrzeb rzeźni, a hodowcom zapewni opłacalność produkcji.

 

Od czego zależy cena bydła na skupie?

Cena bydła na skupie zależy od wielu czynników. Najczęściej podstawą rozliczenia są żywe zwierzęta. Producent bydła sprzeda je po sprawdzeniu kategorii, wagi i wartości rzeźnej określanej na żywym zwierzęciu wzrokowo i dotykowo z zastosowaniem chwytów rzeźnickich.

Podstawową czynnością jest dopasowanie dostarczonego na skup bydła do odpowiedniej kategorii. Klasyfikacja prowadzona jest w systemie EUROP. Bydło może zostać dopasowane do następujących kategorii, z których każda ma osobną cenę:

  • jałówki i buhajki o masie do 300 kg,
  • buhajki w wieku do 2 lat,
  • buhaje,
  • wolce,
  • krowy,
  • jałówki.

Wpływ na cenę, jaką hodowca otrzyma za sprzedawane bydło, mają też między innymi:

  • podaż bydła na rynku;
  • zapasy pasz i możliwości wykarmienia zwierząt;
  • ogólna sytuacji na rynku w kraju i na świecie;
  • poziom eksportu wołowiny i rodzaj rynków zbytu.

Aby wiedzieć, czego można się spodziewać na skupie, warto śledzić cenniki skupu bydła. Zapraszamy do współpracy z naszą ubojnią, chętnie odpowiemy na ewentualne pytania.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.