Ochrona zwierząt i humanitaryzm w ubojniach

Obecnie bardzo często podnoszona jest kwestia ochrony zwierząt oraz ich humanitarnego traktowania podczas uboju. Wszelkie czynności związane z hodowlą zwierząt, a szczególnie ich intensywna produkcja, budzi u wielu liczne kontrowersje. Należy jednak pamiętać, że można znaleźć pewne wyważenie i traktować je humanitarnie.

Jakie warunki powinny mieć stworzone zwierzęta hodowlane?

Każda osoba zajmująca się hodowlą zwierząt musi zgodnie z przepisami prawa zapewnić im odpowiednie warunki. Wszystkie pomieszczenia, w których zwierzęta są przetrzymywane, powinny mieć odpowiednią wielkość. Zwierzę musi mieć tyle miejsca, aby swobodnie zmienić pozycję. W pomieszczeniach musi być stały dostęp do wody, światła dziennego oraz karmy. Pomieszczenie takie powinno zapewniać zwierzętom ochronę przed zimnem, upałami czy opadami. Zabronione jest trzymanie zwierząt na uwięzi w sposób stały. Nie można dopuścić do tego, aby zwierzę było narażone na uszkodzenie ciała lub cierpienie spowodowane niemożnością poruszania się. Gospodarz jest odpowiedzialny za zorganizowanie jak najbezpieczniejszych warunków swoim zwierzętom.

Na czym polega ubój humanitarny?

Z produkcją mięsa i produktów mięsnych związanych jest wiele czynności technologicznych. Każde zwierzę przeznaczone na ubój powinno być traktowane w sposób jak najbardziej humanitarny. Taki ubój powinien być przeprowadzony tak, aby zwierzę nie odczuwało bólu i cierpienia w jego trakcie. Ponadto ubój musi być przeprowadzony z zachowaniem wszelkich zasad higieny. Warunki przeprowadzania uboju są zawarte w rozporządzeniu dotyczącym ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania. Wszelkie czynności muszą być przeprowadzane sprawnie i profesjonalnie. Gwarantują je przede wszystkim nowoczesne urządzenie i automatyczne linie technologiczne, jak również wykwalifikowani i przeszkoleni pracownicy. Cały proces prowadzony powinien być tak, aby nie powodował żadnego niepokoju oraz niepotrzebnego bólu zwierzętom. Firma Ubój pozyskuje w ten sposób najwyższej jakości świeże i smaczne mięso.